Denna sidan använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.
Slide background

Bra att veta vid fastighetsförsäljning

Vi erbjuder dig en förutsättningslös och muntlig värdering av din bostad med tips och råd, en bedömning om värde samt sätter det i relation till hur marknaden ser ut just nu. Om och när du sedan väljer att trycka på startknappen – tar vi hand om allt från första kontakten tills din deklaration är klar.

Energideklartion
När en byggnad eller andel i en byggnad säljs, ska ägaren se till att det finns en energideklaration som kan visas upp för intresserade spekulanter. Byggnadens energiprestanda ska även anges i marknadsföring och objektsbeskrivning.

Visning
Mäklaren och mäklarassistenten är professionella och kan ge en objektiv visning där spekulantens egna idéer ges utrymme. Spekulanten kan då lättare slappna av och ställa frågor utan att behöva ta personlig hänsyn till säljaren. Visning är egentligen fel uttryck, att visa bostäder kan de flesta. Din fastighetsmäklare har erfarenhet och kunskap av att sälja! Låt därför mäklaren hantera spekulanternas frågor om pris, kostnader och liknande, under visningen likväl som i fortsatta förhandlingar. Till sist är det naturligtvis ändå du som säljare som bestämmer!

Budgivning
Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köp undertecknats av båda parter. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav.

Flytt och städning
När den första formella delen med köpekontrakt etc. är klar - återstår dock en hel del jobb. Din mäklare tar hand om pappersarbetet - så att du kan ägna dig åt packning, flytt och inte minst flyttstädning, som tyvärr kan bli föremål för tvister och ovänskap mellan säljare och köpare. Med god planering och rätt information undviker du konflikter och hinner dessutom göra en bra städning. Visst känns det mycket bättre att lämna över nyckeln när man vet att fastigheten är riktigt ren och fräsch!

Kontraktsskrivning
Fastighetsmäklaren upprättar köpehandlingarna och går igenom dessa med parterna. Vi träffas på Bf konsult:s kontor, St. Östergatan 29, Ystad, Storgatan 31, Simrishamn. Ofta vill parterna skriva snarast, eftersom varken bud eller anbud är bindande tills köpekontraktet är påskrivet av parterna.

Handpenning
Handpenning om 10% hålls av mäklaren på ett särskilt klientmedelskonto skiljt från mäklarens övriga tillgångar, till dess att alla villkor är uppfyllda (t.ex. besiktningsklausul).

Tillträde
Parterna träffas hos mäklaren eller köparens bank, där slutbetalning görs. Mäklaren upprättar innan en avräkning där det framgår vad som
betalats, återstår att betala, samt reglerar t.ex. fastighetsavgift. Mäklaren överlämnar även en journal över förmedlingen samt ett köpebrev. Vid tillträdet får köparen dessutom nycklar mm